Category

Travel

Category

PERGHHHHHHHH Took me almost (ke lebih??) two years nak upload post pasal trip pergi Singapore dulu. Hahaha sorry, busy kerja lor. Nak ringkaskan cerita, ni trip sambil bekerja sebenarnya. Kena hantar pergi HQ dekat Singapore seminggu, tapi at the same time lenjan berjalan jugalah satu Bandar Singa tuh. Malas nak tulis caption dekat each gambar, sebab mostly lupa dah, so cuci mata sajor lah tengok gambar. Ok? 😉 Dalam banyak-banyak kedai souvenir tu, singgah sini je borong key chain segala. Sebab kakak tu friendly. Dia kata dia orang Malaysia. Peramah n jujur. Sebab lepas rambang mata duk telek key chain bergantung tu, lepas bayar main tinggal beg-beg lain bawak yang aku beli semata. Bergegas jugak lah cari balik mana aku letak benda-benda lain tu. Panik iols! *urut dada* Sib baik kakak tu simpankan. Alhamdulillah. Manisan. Kot-kot ada yang tertanya-tanya. Meriah kedai makan ni! Dari jauh ku ingatkan mini zoo rupanya…. Mula-mula…

Second day dekat Melbourne mula berjalan ke city right after pukul 1 or 2 petang macam tu. Nasib baik prepare baju semua elok keperluan sebab masa dekat sana tengah winter. I was told by my friend winter diorang jenis hanya ada snow dekat kawasan mountain or pergunungan so sebab tu tidak nampak salji dekat area bandar or tempat-tempat lain. Tapi memang sejuk gila! That time the temperature kalau tidak silap 5 or 6 degree. So otw daripada rumah member dekat Burwood nak ke bandar terketar-ketarlah jugak kan nak bagi sesuaikan badan dengan cuaca dekat sana. But turned out semuanya ok je 🙂 Nak ke city ambil masa lebih kurang 30 minutes macam tu naik tram. Tengok video ni aku record masa first time naik tram ke city. Entry kali ni aku letak gambor dalam kuantiti secara pukal lah. Banyak terus sekali harung. Tu lah tram dia. Tapi ada a few…

First time jejakkan kaki dekat KLIA2. Wow. Besaq gilahh! Sampai awal gila. Flight pukul 1.40 petang macam tu tapi seawal pukul 9 pagi dah keluar rumah pergi Bandar Tasik Selatan ambil ERL dekat situ. Actually masa beli tiket dah ambil sekali Aerobus Air Asia yang ulang-alik dari KL Sentral pergi KLIA2 tu. Tapi rasa malas nak heret luggage naik train pastu tukar monorail bagai tu tebal nauzubillah. Sanggup bayar RM26.50 naik ERL. Senang. BTS pun dekat je dengan rumah so a better option lah. Sampai awal sangat kaedahnya jalan-jalan lah dulu. Bagus juga awal sebenarnya sebab tidak terkejar-kejar. Lebih baik cepat daripada lambat naya! Ramai member nasihat juga kalau pergi KLIA2 baik pergi awal sebab besar n jauh nak ke gate. Ok mula-mula tidak percaya. Kekonon macam ‘Eleh how far could it be? Satu padang bola sepak? Tidak mungkin lah. Heh.’ Haaaa begitu. Tapi sebab Tuhan nak tunjuk juga agaknya…

*Bye-bye office Bye-bye semua Office please stop sending me emails related to work! Nak bercuti ni. Heh. So this time im gonna go bercuti sendiri. Ye, sendiri. Pergi airport sendiri, naik kapal terbang sendiri, semua persiapan buat sendiri. Tapi in sha Allah, dekat sana ada yang tunggu. Hopefully semuanya ok. Tu je harapannnya. Kalau semua ok, in sha Allah vacation kali ni akan enjoy. So ini dia selfie di KLIA2. Besar ya rabbi tempat ni. Daripada tempat check in, ke kastam, immigration semua nak ke gate macam lalu 3 padang bola sapak gamaknya. Sib baik toilet banyak merata so senang kalau nak membuang. Till we meet again. Mmmuahhhhh

This was not the first time pergi Johor Premium Outlet tapi still excited camne tah. Probably sebab masa first time pergi dulu boleh tahan syok kot sebab dapat sebat kasut yang terlalu suka dekat Pedro. Suka sangat sampai kat rumah selang 5 minit pergi jenguk kasut tu. Lol! Tapi tapiiiii untuk second time pergi ni alamak punah segala jenis harapan nak shopping. Padahal bajet dah siap-siap letak tepi tu. Basically sebab tawaran diskaun dia tidak berapa nak best banding waktu pergi dulu. Sebab dulu pergi time tengah sale gempak gila dek Chinese New Year. This time datang sale dia macam biasa saja. Next disebabkan benda yang nak dicari tu tidak ada pulak. Kalau ada pun size pulak terlebih besar. So sad. Haihhhhhhh Tidak apalah asalkan dapat spend time dengan Mama kesayangan. Waktu ni May 1st hari jadi Mama so kita jenjalan sikit. Tidak belikan hadiah time ni sebab dah bagi…

AWAS! Entry ni banyak gambar je sebab aku malas nak tulis panjang-panjang. Korang enjoy je lah tengok gambar ye 🙂 The famous Masjid Sultan of Singapore, kalau tidak silap nama dia. Masa kat sini actually aku cari kedai-kedai yang selalu orang pergi amek gambar rupanya kat belakang dia ea? Aku lalu depan je. Sob sob Ayam penyet yang I mentioned earlier in my previous post. Kalau nak cari beg ni pergilah dekat Bugis Street. Cantik-cantik dekat sana. tapi few months lepas balik Malaysia baru nampak orang start jual design macam ni dekat area Sungai Wang. Ni area Dobby Ghout MRT near Zalora’s HQ Cantik kan? Kalau lah office dekat KL macam ni redup penuh pokok warna hijau mesti tenang je rasa pergi balik kerja. Nak stress pun tidak jadi. Kalau lunch sini lah pergi. Dekat je office dengan Plaza Singapura ni. Chef Wan’s 1 Market Chef Wan punya ye. He’s…

Sangat Quick dan Easy! Sepanjang masa dekat sana kalau dah malam lepas pukul 11 or 12 tu kalau rasa masih nak makan dan malas nak pergi jauh-jauh, budak gemok yang kuat makan ni cuma menapak dalam 10 langkah ke 7E yang ada dekat depan hotel. Nasib baik ada! Entah kenapa aku rasa happy gila ada 7E ni sedangkan masa dekat tempat sendiri selalu dianaktirikan aje. Hahaha dianaktirikan dengan beli dekat kedai runcit biasa instead of 7E. Dekat Singapore kebanyakkannya lebih teratur, kemas dan lengkap. Dari pengamatan aku ler. Siap ada pilihan yang cukup best untuk orang yang nak makan tapi nak cepat juga dalam masa yang sama. Bayar lepas tu tinggal panaskan aje dalam microwave lepas tu makan. Mudahkan? Harganya pun tidak ada lah ‘menggila’ macam Malaysia. Ambil contoh dekat Singapore benda-benda macam ni korang boleh dapatkan dalam 3-4 Sing dollar macam tu. Dekat Malaysia boleh lebih daripada RM6 macam…

Yeahhh jom sambung jalan. Plan asal memang nak berakhir dekat area Merlion tu, yang terkenal dengan patung or tugu singa separuh mermaid tu (ke ikan?). So segala gambar yang ada dekat dalam entry ni menceritakan apa yang aku nampak dalam on the way nak ke sana. Daripada Bugis Street Singapore nak ke Merlion Park tu aku jalan ye. Eh adalah ambil MRT tapi memang guna MRT semata-mata tidak ada tahan teksi ke apa. Sebab nak jimat punya pasal. Plus kalau jalan-jalan dekat tempat orang buat apa lah naik teksi sebab kita nak berjalan siar-siar kan. So nanti terlepas tengok benda-benda yang menarik yang kita boleh nampak dengan hanya cara ini. Maybe statues ni semua menggambarkan corak kehidupan masyarakat diorang sebelum ini kot zaman-zaman 60 atau 70-an dulu. Alahai dekat celah-celah bedah mana pun memang bersih gila! Orang Malaysia patut mencontohi sikap disiplin rakyat Singapore lah. Asyik nampak pakcik-pakcik jual ice cream…

Hurmmm…abang oi cepatlah naik. Lambat nau! Tazzzabar nak fly pergi Kota Singa nih! Yeayyy dah sampai! Dah lama tidak pergi sini. Last dulu zaman kecik-kecik kot waktu fasa umur yang memang kau tidak akan ingat apa-apa kecuali botol susu fav kau! hahaha. So maknanya it was sooooooo long time ago. Apa yang buat aku tidak sabar adalah : Macam mana agaknya rupa Singapura sekarang? Betul ke bersih? Haaaa lebih kurang itu lah. Even Singapore tu cuma sekangkang kera je dengan Johor tapi ini first time kot pergi negara orang sendiri tidak berteman. Sedangkan dekat depan rumah sendiri pun boleh jadi macam-macam apatah lagi dekat tempat orang yang kita tidak biasa kan?Tapi alhamdulillah semua baik-baik aja masa dekat sini. Bila fikirkan balik terus timbul perasaan macam ‘Eh best juga kalau merantau cari kerja dekat sini kan?’ hahaha almaklumlah dekat negara sendiri asyik kena ugut dengan pak-pak menteri yang hati kering ugut…

Following up entry sebelum ni tentang trip ke Cameron Highland tu, ramai yang bagi feedback ucap terima kasih sebab diorang ada follow kaedah yang aku gunakan. Haaaaa terima kasih kepada those yang siap hantar message dekat inbox FB semata-mata nak ucap terima kasih tu. See? Kalau kita rancang perjalanan kita daripada awal mesti lebih memudahkan trip kita tu. Masa, tenaga n duit pun tidak terbuang bazir gitu je. Btw sorry lah kalau entry pasal Cameron ni macam melompat-lompat. Mesti korang macam eh ingatkan dah habis? Ada lagi?? Hahaha maaflah memang adooooo lagi pun! Aku pun naik jemu dah tapi sebabkan nak settle bagi perhabis terus so jomlah baca. Kita tepek gambar je lah mudah. Tidak payah nak tulis panjang lebar. Bukan korang baca pun. Haha Lepas berjalan dekat Kea Farm tu, kita beralih ke Cactus Point. Masa dekat Kea Farm sejuk, tapi dekat sini tidak berapa nak sejuk dah. Makin…