Category

Food & Drink

Category

Forget the boring roti canai, tosei or anything else because this is my new favourite! It’s like an upgraded version of chapati. So how on Earth I found out about gobi paratha kan? Remember back in the early 2000s, Bollywood was huge that time, some movies like Kabhi Khushi Kabhie Gham and Devdas made millions at the box office. Mujhse Dosti Karoge was one of them. Typical romantic film about the love triangle of three good friends and so on. So there’s a scene where Pooja (Rani Mukherjee) arrives for a job interview in London and sebagai kawan yang dalam diam jatuh hati dengan Raj (Hrithik Roshan), dia masakkan his favourite gobi paratha. Ever since then I was wondering macam mana lah rasa gobi paratha. That was in 2002 ye. Cut it short, I feel so lucky to be working with the company I am with now. We always go…

PERGHHHHHHHH Took me almost (ke lebih??) two years nak upload post pasal trip pergi Singapore dulu. Hahaha sorry, busy kerja lor. Nak ringkaskan cerita, ni trip sambil bekerja sebenarnya. Kena hantar pergi HQ dekat Singapore seminggu, tapi at the same time lenjan berjalan jugalah satu Bandar Singa tuh. Malas nak tulis caption dekat each gambar, sebab mostly lupa dah, so cuci mata sajor lah tengok gambar. Ok? 😉 Dalam banyak-banyak kedai souvenir tu, singgah sini je borong key chain segala. Sebab kakak tu friendly. Dia kata dia orang Malaysia. Peramah n jujur. Sebab lepas rambang mata duk telek key chain bergantung tu, lepas bayar main tinggal beg-beg lain bawak yang aku beli semata. Bergegas jugak lah cari balik mana aku letak benda-benda lain tu. Panik iols! *urut dada* Sib baik kakak tu simpankan. Alhamdulillah. Manisan. Kot-kot ada yang tertanya-tanya. Meriah kedai makan ni! Dari jauh ku ingatkan mini zoo rupanya…. Mula-mula…

My Bae, Sam Sam Galbi Korang ada bae jugak ke? Aku pun ada. Tapi aku punya hadir dalam bentuk makanan. Muehehehe Eh ko pehal gelak lebih? Mesti nak kata aku lonely khennnn. Hahaha Nak ada bae dalam bentuk manusia tidak kemampuan sebab tidak ada orang nak, so mampu untuk ada bae ni je lah. So very kesian kan. Tidak apalah asalkan puas lepas sumbat masuk dalam perut. Kenyang pulak tuh! Yang penting bae aku sejenis yang import punya datang dari Korea. So redha je lah jodoh tu dari negara bermata sepet. I love you, bae!

Aku sangat gilakan sushi! Ermmmm tapi tidak pernah hafal nama sushi atau jenis-jenis dia hahaha. Sebab tahu makan aje :’) Well sebenarnya suka makan sushi sebab wasabi dia tu kot. Orang lain kalau makan sushi banyak yang prefer letak lebih kicap dia tu kan. Tapi aku letak lebih banyak wasabi. Terbalik. Tapi terbalik yang sedap. Kalau tengah demam or selsema lagilah suka sebab boleh clearkan segala benda yang ada dekat hidung. Hihi Selalu dengar nama kedai Sushi Zanmai. Tapi tidak pernah pergi sebab Pavilion dengan Times Square tidak ada kot. Fahrenheit maybe ada. Tapi sebab tidak selalu pergi sana so tidak pernah terjumpa. Kalau nak makan sushi memang pergi dekat Pavi. Ada dua, Sushi Tei dengan Ichiban Boshi. Kalau lepas keluar office ada rasa kempunan nak makan sushi yang paling and malas nak redah Bukit Bintang tu pergi je dekat Sakae Sushi Times Square. Masalahnya orang Gemini macam aku ni…

Sudah lama sangat ni sebenarnya kejadian ni berlaku. hahaha. Waktu ni pergi ke Nando’s area Bangsar untuk meraikan birthday salah sorang colleague dekat sana, Ellinor. Selain tu celebrate Zainor’s last day of internship jugak. Disebabkan dah lama benda ni tapi try jugaklah selit sebab dah lama tidak update blog kan 😉 With birthday girl, El. JR on the left and Nadia. I had this. Kurang sikit enjoy Nando’s sebenarnya sebab portion dia tidak besar sebab tu jarang nau pergi. Tapi bila mengenangkan betapa sedapnya sos peri-peri dia tu terus lembut hati. Muehehehe PR girl, Stacy and from the Partnership team, Wendee. Letak lagi? Motifnya sebab tengah lapar ni dekat office. Kecur air liur tengok (-.-) siapa tu? Oh ye, Kevin. Alamak dia dah chow already. Waktu tu dia intern under El. Hahahaha see? Memang lama sangat dah ni waktu new year kalau tidak silap. Sebelahnya ada Lionel and Victor our…

I made this last Sunday sebab tidak ada kerja kan. Duduk rumah lepak-lepak hujung minggu. Malas nak keluar kalau hari Ahad sebab nak berehat. Kalau hari Sabtu masih boleh terima sebab masih okayh untuk jalan-jalan keluar tengok wayang. Ouh pasai apa banyak sangat taboq cheese powder tu? sebab nak bagi perhabis terus saki bakinya. Aku adalah pemakan sayur so janganlah rasa pelik kalau aku tabur banyak jugak sayur mayur atas tu. Alah English Parsley je pun. Sebelanga besar aku masak ni. Eh over nauuu belanga, periuk sudah. ;p Sampaikan hari Isnin tu aku sarapan dengan ini jugak sebab masih banyak balance nya. Aku guna daging sebab kalau guna ayam rasa dia macam tak berapa nak ‘kick’ sangat. Btw korang ada tidak resepi spaghetti yang sedap-sedap? Kalau boleh yang original mula daripada scratch bahan-bahan segar bukan daripada tin segera macam Leggo or Prego ke. Kalau ada kongsikanlah 😉

Seronoknya kerja tempat sekarang ni bila flexible waktu bekerjanya. Bila masa nak keluar ke apa terpulang asalkan kerja siap! So last week kitorang ramai-ramai plan ke Devi’s Corner dekat Bangsar. Sangat famous kedai ni sebab uniknya diorang hidangkan makanan atas daun pisang. Konsep ala-ala tidak pakai pingganlah camtu. First time aku pergi situ. Eh bukan aku sorang, even Jun the Chinese girl kat atas ni pun xpernah datang sini. Memasing excited! Bila pekerja dia mula susun daun pisang n letak benda-benda macam kat atas ni muka memasing nampak excited gila! Lepas tu diorang bawak pulak empat biji bekas dalam dia ada isi pelbagai jenis kari kalau tidak silap. I was just being curious sebab first timer kan, cuma tanya ‘Ini apa ye?’ Dia tuang wooshhhhhh terus kuah atas nasi. Muka masing-masing macam ‘What the??’ Hahaha Aku tanya lagi ‘Ouh yang ini apa pulak ye?’ Woooshhhhh dia tuang lagi. Aku terus…

Seronok tahu bila ada mama yang suka masak n terer gila masak nih…hehe bila nak mintak resipi je mesti dapat. So hari tu sempena nak Raya Haji, mintak lah resipi juadah Hari Raya yang biasa dekat Malaysia ni, Rendang Daging. Kalau ikutkan mama punya dia tidak guna perencah instant. Instead, mama akan kisar sendiri segala bahan tu. Lebih fresh n home made lah gitu kan. Tapi nak belajar tahap itu macam dah advance sangat bagi aku. So aku belajar guna perencah segera dulu. Kihkih…. Petang hari Isnin hari tu mula lah misi pergi ke pasaraya berdekatan nak cari bahan masak untuk Hari Raya Aidiladha. Mula-mula plan nak pergi pagi. Tapi terlajak tidur lepas pukul 2 baru pergi. Hampeh betol anak bujang sorang nih kan. Ye, aku tahu korang nak cakap macam tu. (-.-)” Raaaaaaamai gila hoi orang dekat sana. Nak berebut barang satu hal, nak kena beratur panjang waktu nak…

Following up entry sebelum ni tentang trip ke Cameron Highland tu, ramai yang bagi feedback ucap terima kasih sebab diorang ada follow kaedah yang aku gunakan. Haaaaa terima kasih kepada those yang siap hantar message dekat inbox FB semata-mata nak ucap terima kasih tu. See? Kalau kita rancang perjalanan kita daripada awal mesti lebih memudahkan trip kita tu. Masa, tenaga n duit pun tidak terbuang bazir gitu je. Btw sorry lah kalau entry pasal Cameron ni macam melompat-lompat. Mesti korang macam eh ingatkan dah habis? Ada lagi?? Hahaha maaflah memang adooooo lagi pun! Aku pun naik jemu dah tapi sebabkan nak settle bagi perhabis terus so jomlah baca. Kita tepek gambar je lah mudah. Tidak payah nak tulis panjang lebar. Bukan korang baca pun. Haha Lepas berjalan dekat Kea Farm tu, kita beralih ke Cactus Point. Masa dekat Kea Farm sejuk, tapi dekat sini tidak berapa nak sejuk dah. Makin…

Bersambung dengan entry sebelum ni. Kitorang sampai agak kelewatan sikit dah dekat pukul 7.30 malam baru sampai so guess what apa kita buat? Kita settle dulu hal hotel n bukan terus pergi Pasar Malam Brinchang ye! haha tapi nasib baik kita dapat hotel yang memang dekat sesangat dengan pasar malam yang terkenal tuh. So malam tu sebelum tidur kita buat list tempat mana kita nak pergi esok pagi, pukul berapa bagai. We’ve got everything planned out. Ini penting sebab kita mesti tidak nak buang masa bila bercuti macam ni kan terutama bila masa terhad. Aku googled tempat-tempat menarik or places of interest dekat Cameron Highland nih. Lepas tu buat list yang semesra boleh. Contoh, kita nak pergi strawberry farm kita tengok jugak apa tempat menarik berdekatan. Let’s say sebelah or opposite dia ada taman kaktus so kita letak sama-sama. Tidak ada lah nanti terkocoh-kacah ulang alik. Buang masa, buang tenaga,…